Nostalgias

Latijns-Amerikaanse muziek met een hoofdrol voor heimwee

Anneke Frankenberg

Een geliefde die jou niet meer wil, een te vroeg gestorven dierbare, een plek op de aarde waar je zo graag nog eens heen zou willen…. Nostalgias! – of in het Nederlands: heimwee!

Zeker in Latijns-Amerika gaat bijna alle muziek over heimwee, maar dat is meestal geen reden om er geen feestje van te maken. Neem La Piragua, over een keiharde schipbreuk; of La Mucura, over het meisje dat niet voor de zanger is weggelegd: nou niet echt droevige muziek!

Een beetje meer melancholisch kán het wel zijn, als je liefde je verlaten heeft in de gelijknamige tango Nostalgias, of als je je afvraagt of het nog zin heeft je die liefde van 20 jaar geleden te herinneren, in Veinte Años… Maar ook dan blijft de muziek vol grooves, vol levenslust en ritmisch interessant.

Naast deze muziek die echt uit Latijns-Amerika komt, gaan we ook een paar stukken spelen uit Noord-Amerikaanse of Europa, die doordrenkt zijn met liefde voor latin. Dat is tenslotte ook heimwee! Ze worden in het Engels gezongen (dat is meteen wat makkelijker), zoals het lekkere Mambo Italiano, dat vertelt wat je allemaal mist wanneer je terugkeert in Italië. Of Lilly, die zo ongrijpbaar is voor de man die haar liefheeft, maar het is wel super swingend.

We gebruiken in dezr themagroep bladmuziek, akkoordschema’s, teksten, en spelen af en toe iets op het gehoor. Wanneer je wilt zingen krijg je een solistische rol; je krijgt van te voren teksten opgestuurd om zelfstandig voor te bereiden, zodat je daar op de repetities al een beetje vertrouwd mee bent. De zangers kunnen ook instrumentalisten uit de groep zijn die graag solo willen zingen.

Alle instrumentalisten en en een paar zangers zijn welkom. Samen spelen, plezier en haalbaarheid staat voorop, iedereen die een paar jaar speelt/zingt op zijn of haar instrument/stem is welkom, en krijgt een aandeel passend bij zijn of haar eigen niveau.

Mochten er nummers op je Zuid-Amerikaanse verlanglijstje staan: laat het even weten!