Muziek aan Zee

Renske Velthuis

Muziek met een eilandgevoel… zon zee strand… en een relaxte sfeer. Beide gebieden hebben veel interessante ritmes te bieden. Grieks heeft allerlei maatsoorten, in Caribische muziek zitten veel swingende ritmes en syncopes.

En in beide hoor je een rijke smeltkroes van culturen, ontstaan door een bewogen geschiedenis.

De Griekse eilandmuziek; ‘Nisiotika’; luchtige, ritmisch redelijk eenvoudige liedjes, maar ook dansmuziek in bijv. 7/8 of 9/8 maat. Rebetika, uit de stad – ook wel de Griekse blues genoemd. Je vindt er de Turkse invloed (zoals de darbuka – trommel), prachtige oosterse toonladders die een melancholische sfeer geven en mooie versierde melodieën.

Caribische muziek heeft Afrikaanse roots. Van daaruit zijn de muziekstijlen allerlei kanten op ontwikkeld; naar de reggae (Jamaica), richting jazz, en allerlei dansmuziek zoals de calypso en de rumba. Gezongen wordt er in het Spaans maar ook bijv. in het Frans.

We onderzoeken hoe instrumentale en gezongen motieven elkaar aanvullen en afwisselen. En hoe je vanaf elke plek in het ensemble het ritme en de swing kan versterken.

We gaan weer ‘spelen met muziek’. We proeven en verkennen de nummers van alle kanten en ontdekken al spelend hoe het in ons ensemble vorm krijgt. Dat doen we zo, dat iedere deelnemer er een rol in vindt die bij diegene past.

Het hele repertoire kan op allerlei instrumenten gespeeld worden, ook slagwerk is welkom. Er kan ook vaak bij gezongen worden, wel graag óók een instrument meenemen.

Alle niveaus zijn welkom, er zijn opties om het makkelijker óf uitdagender te maken.

Parfum des Iles https://www.youtube.com/watch?v=LFYMcpCZmYU

Tsifteteli https://www.youtube.com/watch?v=hgxCgnGX-UU

Armenaki https://www.youtube.com/watch?v=Y21Oi4nT0iQ

Chan chan https://www.youtube.com/watch?v=UXwLBS3yUkA