Algemeen

Wat is de Muziek Herfstweek?
De Muziek Herfstweek is een muzikale ontmoetingsplaats om nader kennis te maken met de muziekstijl binnen het genre volks/wereldmuziek dat jij wilt verkennen of waarin je verdieping zoekt. Het is een week voor zowel beginnende als gevorderde zangers/muzikanten die iets nieuws willen leren van een professional.

Maar ook dé plek om veel samen te spelen en in ongedwongen sfeer elkaar muzikaal te ontmoeten in repetities, sessies, presentaties en het open podium. Ook kan tijdens de repetitie, waarvan jij vooraf het genre hebt gekozen, kennis genomen worden van wat andere deelnemers te bieden hebben. Voor elk wat wils dus.

Door deelname aan de repetities worden de eigen muzikale grenzen (zang, instrumenten, theorie, vaardigheden) verruimd. De deelnemers krijgen onder deskundige leiding een menu van liederen en melodieën voorgeschoteld waar naar gelang ervaring en behoefte aan verdieping uit geput kan worden.

Er is bewust gekozen voor bijna een hele week muziek maken. Je kunt je dan helemaal losmaken van de dagelijkse beslommeringen van thuis en/of werk. Een week lang hoef je je niet druk te maken over het huishouden of je werk, er wordt voor je gezorgd en er wordt vooral muziek gemaakt. Door de opbouw van het programma is er bovendien genoeg mogelijkheid als je, naast het muziek maken, even ruimte voor jezelf wilt nemen, een wandeling wilt maken, of een stad wilt bezoeken.

Ontstaan
De Muziek Herfstweek is niet nieuw, integendeel: die bestaat al sinds 1982,  42 jaar dus in 2024 (!), waarbij het beoefenen van volksmuziek al die jaren centraal heeft gestaan. Deze muziekweek heeft steeds plaatsgevonden gedurende een vakantieweek in de herfst met voldoende ruimte om muziek te maken, te genieten van wat muzikaal leiders en deelnemers te bieden hebben in sessies en presentaties, te ontspannen, repetities voor te bereiden en uit te rusten. Tot 2014 werd de herfstweek georganiseerd door de Stichting Volksmuziek Nederland, maar in 2015 heeft de SVN aangegeven de organisatie niet langer te willen dragen. Dit heeft geleid tot de vorming van een initiatiefgroep bestaande uit Ad Boonman, Janette van der Aa en Franc Janssen, die vervolgens en in goed overleg met de SVN, het besluit heeft genomen om de herfstweek onder de naam “Muziek Herfstweek” een doorstart te geven.

De doelstelling: bevorderen van het beoefenen van folk/volksmuziek/wereldmuziek. Zangers en muzikanten enthousiasmeren voor deze muziek. Alles doen wat bijdraagt tot de continuïteit van de Muziek Herfstweek. Uiteraard hebben we jou daarbij nodig! Want bij onvoldoende deelnemers kan de Muziek Herfstweek niet doorgaan!

Vanaf oktober 2017 is de Muziek Herfstweek officieel de Stichting Muziek Herfstweek geworden! Er is een (niet betaald) bestuur en een groep enthousiaste vrijwilligers draagt de organisatie.