algemeen

Wat is de Muziek Herfstweek?
De Muziek Herfstweek is een muzikale ontmoetingsplaats om nader kennis te maken met de muziekstijl binnen het genre volks/wereldmuziek dat jij wilt verkennen of waarin je verdieping zoekt. Het is een week voor zowel beginnende als gevorderde zangers/muzikanten die iets nieuws willen leren van een professional. Maar ook dé plek om veel samen te spelen en in ongedwongen sfeer elkaar muzikaal te ontmoeten in repetities, sessies, presentaties en het open podium. Ook kan tijdens de repetitie, waarvan jij vooraf het genre hebt gekozen, kennis genomen worden van wat andere deelnemers te bieden hebben. Voor elk wat wils dus.

Door deelname aan de repetities worden de eigen muzikale grenzen (zang, instrumenten, theorie, vaardigheden) verruimd. De deelnemers krijgen onder deskundige leiding een menu van liederen en melodieën voorgeschoteld waar naar gelang ervaring en behoefte aan verdieping uit geput kan worden.

Er is bewust gekozen voor bijna een hele week muziek maken. Je kunt je dan helemaal losmaken van de dagelijkse beslommeringen van thuis en/of werk. Een week lang hoef je je niet druk te maken over het huishouden of je werk, er wordt voor je gezorgd en er wordt vooral muziek gemaakt. Door de opbouw van het programma is er bovendien genoeg mogelijkheid als je, naast het muziek maken, even ruimte voor jezelf wilt nemen, een wandeling wilt maken, of een stad wilt bezoeken.

Ontstaan
De Muziek Herfstweek is niet nieuw, integendeel: die bestaat al sinds 1982,  40 jaar dus dit jaar (!), waarbij het beoefenen van volksmuziek al die jaren centraal heeft gestaan. Deze muziekweek heeft steeds plaatsgevonden gedurende een vakantieweek in de herfst met voldoende ruimte om muziek te maken, te genieten van wat docenten en andere deelnemers te bieden hebben in sessies en presentaties, te ontspannen, repetities voor te bereiden en uit te rusten. Tot 2014 werd de herfstweek georganiseerd door de Stichting Volksmuziek Nederland, maar in 2015 heeft de SVN aangegeven de organisatie niet langer te willen dragen. Dit heeft geleid tot de vorming van een initiatiefgroep bestaande uit Ad Boonman, Janette van der Aa en Franc Janssen, die vervolgens en in goed overleg met de SVN, het besluit heeft genomen om de herfstweek onder de naam “Muziek Herfstweek” een doorstart te geven.

De doelstelling: bevorderen van het beoefenen van folk/volksmuziek/wereldmuziek. Zangers en muzikanten enthousiasmeren voor deze muziek. Alles doen wat bijdraagt tot de continuïteit van de Muziek Herfstweek. Uiteraard hebben we jou daarbij nodig! Want bij onvoldoende deelnemers kan de Muziek Herfstweek niet doorgaan!

Vanaf oktober 2017 is de Muziek Herfstweek officieel de Stichting Muziek Herfstweek geworden!

Drijvende kracht achter de Muziek Herfstweek:

Ad Boonman:
Toen ik tiener was, was er maar één radiozender. Maar je hoorde alle kanten van de muziek; populaire muziek zoals Arbeidsvitaminen, klassiek, jazz, religieuze muziek. Èn, vreemd genoeg, je hoorde veel meer wat we nu wereldmuziek noemen. Natuurlijk meer West Europees zoals Frans, Italiaans en Spaans dan nu. Maar ook af en toe een Ierse dansband die al wat exotischer klonk. Wekelijkse programma’s met zigeunermuziek, tango (Malando), Latijns Amerikaans met groepen als Los Paraguayos en Los Machucambos. Surinaams. Calypso. Muziek die nu Tex Mex wordt genoemd, Hill Billy, voorloper van de hedendaagse Country. Zuid Afrikaans, Israëlisch. Een wonder wat er aan muziek op één zender kon.

ad-mandoline

Er was zelfs een wekelijks etno-musicologisch programma door een vrouw wier naam ik vergeten ben. Ze voerde je mee over de hele wereld met veel achtergrondinformatie. Wat me bijvoorbeeld nog bij gebleven is is haar uitspraak dat bij Balkanmuziek de stemming van de tekst en de melodie geen verband hoeven te hebben.
Een lied met een zeer trage, voor ons heel trieste melodie kan de opperste blijdschap uitdrukken.

De rijkdom aan muziek uit m’n jeugd werd overspoeld door rock en pop. Sleepte mij ook mee, maar ik was ook weer erg gecharmeerd door de opkomst van de folk. En ik was verrukt door de muziek van de Ierse bands zoals Planxty, Bothy Band en Clannad. Vernieuwing en daardoor in stand houden. De Engelse revival met folkrock bands als Fairport Convention. De Vlaamse revival – Rum, Kliekse, Wannes van de Velde. Gevolgd door de Nederlandse met bands als Fungus, Wolverlei.

Toen ik – veel te laat – zelf muziek ging maken en workshops ging volgen ging de muzikale wereld helemaal voor me open. Muziek van Armenië tot Brazilië en van Italië tot Zweden. De rijkdom aan melodieën, toonladders, maatsoorten, ritmes; zo veelzijdig en boeiend.

Mijn eerste workshop weekend in de Glind. Een verrukking. Door de muziek èn door het samenzijn met andere muzikanten. De hartelijke en open belangstellende sfeer van muzikanten onder elkaar was echt balsem voor mijn ziel. Het greep me zozeer dat ik in 2003 het “Balkanweekend” Venster op het Oosten ben gaan organiseren. Rond die tijd ook voor de eerste keer naar de Herfstweek. Toen was ik helemaal verkocht. Wat er ook gebeurt, ik ga elk jaar naar de Herfstweek. Toen de toenmalige coördinatoren na de Herfstweek 2010 stopten ben ik zelf gaan organiseren omdat ik vond dat de Herfstweek moest doorgaan.