Balfolk

Erik de Jong

Erik begeleidt dit jaar weer voor de derde keer een Balfolk samenspel groep tijdens de Muziek Herfstweek!


Tijdens zijn studieperiode in Enschede, zo rond 2004, is Erik samen met een groep andere musicerende studenten aan de Universiteit Twente een balfolkband begonnen, namelijk de Gonnagles. Gedurende ongeveer 5 jaar heeft hij hiermee op veel bals in en binnen- en buitenland de mensen aan het dansen gekregen.


Wat maakt balfolk nou zo leuk? Ten eerste zijn zowel de muziek als de dansen redelijk laagdrempelig, waardoor je al snel mee kunt doen, ook al heb je minder of zelfs geen ervaring met de stijl. Daarbij is het mogelijk zowel de muziek als de dans zo moeilijk te maken als je wilt. Er is dus een lage instap, maar ook heel veel ruimte voor ontwikkeling en improvisatie.


Ten tweede is het super afwisselend. Er zijn dansen in de meest uiteenlopende maatsoorten, ritmes en afkomsten. De kern van de muziek en dansen komt uit Frankrijk, maar er worden veel uitstapjes gemaakt naar het Noorden (Scandinaviƫ), Westen (Britse Eilanden) en Zuiden (Spanje/Italiƫ) daarvan. Wat minder naar het Oosten, omdat ze daar heel erg hun eigen danstradities hebben, hoewel er ook balfolkbands bestaan die bijvoorbeeld klezmer als basis hebben. Ook worden Balkan-toonladders wel steeds vaker gebruikt in de wat meer moderne balfolk.


Ten derde is het een zeer ‘levende’ en vernieuwende stijl. Er wordt heel veel nieuwe muziek geschreven (en ook nieuwe dansen bedacht) en daarbij is het publiek relatief jong.

In deze muziekgroep proberen we alle aspecten van balfolk een beetje mee te pakken. Zowel traditionele als moderne nummers nemen we onder de loep. Uiteraard wordt er uitgebreid stilgestaan bij de dansen: hoe worden ze gedanst en hoe speel je de muziek zo dat er goed op gedanst kan worden?
Ook worden er van alle gebieden waar de muziek vandaan komt stukken uitgezocht, zodat het een afwisselende muzikale week wordt. Dansen die voorbij zullen komen zijn o.a.: scottish, bourree, jig, mazurka, Bretonse dansen (zoals hanterdro), walsen (in 3, maar ook onregelmatige zoals in 5 of in 8), enz.

Voor wat balfolkmuziek waar Erik in meespeelt, zie deze YouTube playlist: https://youtube.com/playlist?list=PLMBdIyrAtuDiHcqSOwx_n3kaaaEpE_Nf4&si=SQBMnVs-6KTdMGfT
Voor meer informatie over balfolk en waar je in Nederland wanneer een keer kunt gaan luisteren/kijken/dansen, zie: www.balfolk.nl