IERS SAMENSPEL

Guy Roelofs

Ierse traditionele muziek geniet al lange tijd een grote populariteit onder volksmuziek beoefenaars. Dat is niet vreemd. Het is een bloeiende levende traditie met een breed scala aan repertoire. Van opzwepende reels naar melancholische liederen weer naar vrolijke polka’s. We gaan deze week een gedeelte van dit repertoire eens goed bekijken en werken aan leuke arrangementen van Ierse muziek. Deze Ierse groep is bedoeld voor instrumentalisten, maar als er deelnemers zijn die goed kunnen zingen, kunnen we ook vocaal repertoire behandelen.

De groep Iers Samenspel is geschikt voor alle instrumenten die gebruikt worden in Ierse muziek.

We zullen bij het repeteren stilstaan bij een aantal onderdelen:

  • Wat komt er bij kijken om een goed arrangement te maken, en om het goed uit te voeren;
  • We gaan arrangement-technieken behandelen, en ook zullen we ook stilstaan bij de technische vaardigheden die je moet beheersen om arrangementen zo goed mogelijk uit te voeren;
  • Wat zijn de belangrijkste ritmes binnen Ierse muziek;
  • Wat zijn mooie/passende akkoorden bij deze muziek.

Niveau:

  • Iers Samenspel is bedoeld voor mensen die een basisbeheersing hebben op hun instrument. Voor de melodie instrumenten geldt: je dient jigs en reels op een medium tempo te kunnen spelen. En voor begeleidingsinstrumenten geldt dat je makkelijk akkoordschema’s moet kunnen lezen. Bij twijfel kun je contact opnemen met de docent: 0624529680.

Er zal op voorhand muziek worden gepubliceerd op een daarvoor ingerichte website. Het is de bedoeling dat een aantal nummers van tevoren wordt ingestudeerd.

Ter inspiratie: