KELTISCH SAMENSPEL

Guy Roelofs

Keltische traditionele muziek geniet al lange tijd een grote populariteit onder volksmuziek beoefenaars. Dat is niet vreemd. Het is een bloeiende levende traditie met een breed scala aan repertoire. Ondanks het feit dat de muziek die we gaan spelen allemaal uit Keltische gebieden komt, zul je merken dat er binnen deze muziek hele grote verscheidenheid aan stijlen bestaat.

We zullen Bretonse muziek gaan spelen die sfeervol en meditatief is, en opzwepende Ierse jigs. Een melancholieke melodie uit Asturië, een Keltisch gebied in Spanje, en Schotse muziek.

We gaan in de cursusweek een gedeelte van dit repertoire eens goed bekijken en werken aan leuke arrangementen van Keltische muziek. De cursus is bedoeld voor instrumentalisten, maar als er deelnemers zijn die aan de cursus deelnemen die goed kunnen zingen kunnen we ook vocaal repertoire behandelen.

De cursus is geschikt voor alle instrumenten die gebruikt worden in Keltische muziek. (Twijfel je aan de geschiktheid van je instrument neem dan even contact met me op)

We zullen tijdens de cursus stilstaan bij een aantal onderdelen:

  • Wat komt er bij kijken om een goed arrangement te maken, en om het goed uit te voeren.
  • We gaan arrangement-technieken behandelen, en ook zullen we ook stilstaan bij de technische vaardigheden die je moet beheersen om arrangementen zo goed mogelijk uit te voeren.
  • Wat zijn de belangrijkste ritmes binnen Keltische muziek
  • Wat zijn mooie/passende akkoorden bij deze muziek

Deze cursus is bedoeld voor muzikanten die een basisbeheersing hebben op hun instrument. Voor de melodie instrumenten geldt: Op een redelijk hoog tempo kunnen spelen. Voor begeleidingsinstrumenten geldt dat je makkelijk akkoordschema’s moet kunnen lezen. (Bij twijfel kun je contact opnemen met de docent: info@guyroelofs.nl)

Er zal op voorhand muziek worden gepubliceerd op een daarvoor ingerichte website. Het is de bedoeling dat een aantal nummers van tevoren wordt ingestudeerd.