DE KUNST VAN TARAF!

Anneke Frankenberg

TARAF – Roemeens en Hongaars (zigeuner)orkest

Wereldberoemd zijn ze, de Taraf de Haïdouks: lăutari (zigeunermuzikanten) uit Clejani in Roemenië, die hun orkest (Taraf) hebben vernoemd naar de plaatselijke Robin Hoods. En nog altijd klinkt hun muziek even puur en herkenbaar.

Het woord Lăutari is afgeleid van lăută, het Roemeense woord voor luit. In de loop van de tijd is de betekenis uitgebreid naar spelers en zangers van traditionele muziek in het algemeen ongeacht de bespeelde instrumenten.Zij maken muziek bij sociale gelegenheden op het platteland, vooral huwelijksvieringen, die wel een heel weekend kunnen duren.

Ons orkest in de muziekherfstweek is een hommage aan de onnavolgbare Taraf de Haïdouks, en we gaan ons laten inspireren door de tomeloze energie die van hun manier van spelen uitgaat. We spelen muziek van de zigeuners uit het grote gebied van Hongarije/ Roemenië/ Transsylvanië, waarvan eigenlijk niemand precies weet wat nu bij welk land hoort. Maar het is geweldige muziek en daar gaat het om.

Melancholiek, soms heel virtuoos en snel, soms vooral langzaam (’s avonds heel laat…), heel meeslepend en vaak ook dansbaar. Geschikt voor alle soorten strijkers, snaren, toetsen, blazers, eigenlijk alle instrumenten die chromatisch kunnen spelen.

Samen spelen, plezier en haalbaarheid staat voorop, iedereen die een paar jaar speelt/zingt en redelijk thuis is op zijn of haar instrument/stem is welkom, en krijgt een aandeel passend bij zijn of haar eigen niveau. We gebruiken akkoordschema’s, bladmuziek en teksten, maar spelen ook op het gehoor. Van te voren ontvangen de deelnemers luistervoorbeelden, en van enkele stukken ook de bladmuziek.

Geschikt voor alle instrumentalisten die chromatisch kunnen spelen inclusief enkele zangers die solistisch willen zingen (en liefst ook een ander instrument basaal bespelen of daarvoor open staan). In een ontspannen sfeer van “Learning by doing”, wordt er gespeeld op gehoor, van bladmuziek, en/of met accoordschemas. Je hoeft niet virtuoos te spelen maar wel graag redelijk thuis zijn op je instrument! In principe vinden we voor iedereen een passend aandeel bij zijn of haar niveau. Plezier en haalbaarheid staan voorop!

Smaakmakers:

Taraf de Haïdouks ‘Foaie verde, foaie trifoi – Green Leaf, Clover Leaf’

Het kan ook heel goed met blaasinstrumenten:

Fărămiţă Lambru ‘Of, sufleţelul meu’

Een prachtige Roemeense zanger: Ionel Tudorache ‘Intr-o a seara o tiganca’

Een groot orkest, die een stuk netter spelen: Nicolae Botgros si Orchestra Lautarii

Een frans orkest, die superleuk met de tradities omgaan: La Caravane Passe