Balmuziek uit west-europa

Greet Wuyts

DEZE WORKSHOP IS HELAAS VERVALLEN! GREET WUYTS HEEFT EEN ANDERE WERKKRING GEVONDEN EN KAN IN DE HERFSTWEEK NIET LANGER VERLOF OPNEMEN.

Deze workshop is gericht op samenspel voor alle instrumenten.
Het repertoire is traditionele dansmuziek uit West-Europa, zowel uit de oude doos als nieuw geschreven en eigentijds gearrangeerd.

Het doel van de workshop is om de muziek dansant te laten klinken, een zowel meeslepend als opzwepend balprogramma in elkaar te steken en plezier te beleven aan het samen muziek maken.

Het folkbal beleeft weer hoogtijdagen, zowel voor de dansers als voor de muzikanten. En alhoewel dit feest in eerste instantie herleefde met de traditionele dansen en bijhorende melodieën, is er in vliegende vaart een nieuwe stijl tot ontwikkeling gekomen; veel variatie in tempo en toonsoorten, modernere composities voor de muzikanten, ook veel ornamentatie en improvisatie. De dansers werken de choreografieën uit en vermengen stijlen uit andere culturen … een boeiende ontwikkeling, want dansers en muzikanten dagen elkaar uit om te vernieuwen, om plezier te maken, om de traditie verder te zetten.

Om de sfeer te proeven: een link naar de trailer van Le Grand Bal de l’Europe:

https://www.facebook.com/Endansant/videos/10204679911932196

Tijdens de workshop maken we gebruik van bladmuziek, van akkoordenschema’s en van onze oren om de melodieën te leren spelen. Aan de hand van voorbeelden bedenken we tijdens de cursus ook zelf begeleiding, tweede stem en arrangement. Mogelijk werken we enkele passages uit in kleinere groepjes.

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. Er wordt niet van je verwacht om te kunnen improviseren of hele lastige toonsoorten te spelen, we oefenen wel om wat vrij te spelen op een akkoordenschema, en snelle passages kunnen vergemakkelijkt worden door ze uit te dunnen.

Mijn emailadres: greet_wuyts@skynet.be

Ik stuur in principe geen materiaal door vooraf. Ik neem wel contact op indien er getransponeerde partituren nodig zijn of tablatuur nodig is voor trekzakspelers.

Om nog meer van de sfeer te proeven:

Muziekfragmenten Cecilia

  • Een opname van een concert in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (B)
  • Grand Bal de l’Europe in Gennetines (Fr); compilatie van balmomenten
  • Folkbal in Groningen (Nl); Rozenhoedekensdans (jig)
  • Folkfestival in Ham (B); Wals in 8 tijden
  • Folkbal in Ickleford (UK), Danceherts; Scottish
  • Grand Bal de l’Europe in Gennetines (Fr): Wals

Muziekfragmenten dansbegeleiding door Greet Wuyts

  • Avondbal bij Trekeresuut in Nijmegen (Nl): Greet Wuyts en Toon Van Mierlo spelen de Wals van Kortenberg
  • Workshop onregelmatige dansen in Brugge, Oldafolk (B) met Micheline Neujean: Wals in 5 tijden
  • Workshop in Borzée, La Roche en Ardenne (B) met Micheline Neujean en Stéphane Kohn: Choreografie mazurka in 11 tijden