Irish heartbeat session

Gerard Braun

Samen intens en met overgave Ierse deunen spelen in een relaxte setting.

In de herfstweek gaan we jigs, reels, slipjigs, slides, marches, hornpipes en airs spelen die een duidelijk eigen karakter hebben.

Bij tunes met een rustiger tempo gaan we kijken naar alternatieve akkoorden, tweede stemmen en diverse begeleidingspatronen en daarmee een klinkend arrangement maken.

In de snellere tunes gaan we veel aandacht besteden aan cadans, articulatie, zinsbouw en effectieve begeleidingsritmes zodat het écht Iers gaat klinken.

We gaan zoveel mogelijk úít het hoofd en van-uit het hart spelen (To play by heart..!). Van blad lezen is een handig hulpmiddel maar beperkt tijdens het samenspel vaak de muzikale communicatie en het spelen met een persoonlijke intentie. De gespeelde muziek gaat dan ook eerder wat “klassiek” klinken. Met andere woorden : speel niet “zoals het hoort” maar speel zoals je wilt klinken… Ik zal een aantal tips geven over uit het hoofd spelen.

Na aanmelding ontvang je in mei een verzoek om mij een lijstje te sturen met Ierse tunes die je al kunt spelen. Ik maak dan een lijst met de gemeenschappelijke tunes. Als er te weinig gemeenschappelijke tunes zijn kies ik nog een aantal tunes.

Per mail krijg je dan alle tunes op bladmuziek (of ABC notatie) met akkoorden, vergezeld van mp3-tjes en/of youtube links zodat je ruim de tijd hebt om een en ander in het hart en de vingers te krijgen. Ook kan het nodig zijn wat tunes en akkoorden aan te passen omdat er vaak meerdere versies van een tune zijn. Spelers van fretinstrumenten kunnen naast de noten ook de tabulatuur krijgen.

De Ierse sessiegroep is voor diverse akoestische instrumenten die je vaak in Ierse sessies tegenkomt : violen (fiddles), mandolines, fluiten (meestal houten dwarsfluiten), tin whistles en whistles (in diverse stemmingen en materialen), banjo’s, diatonische accordeon/trekzak (box), accordeons met toetsen of knoppen, concertina’s, uilleann pipes, (Ierse) bouzouki’s, gitaren, lichte percussie, een enkele of twee bodhráns en zo nu en dan een harp of een contrabas.

Ierse muziek is voor bes-en es-instrumenten zoals klarinet of (alt)sax niet echt handig omdat de toonsoorten in Ierse muziek meestal D, G en A zijn ( voor bes instrumenten wordt dat E, A en B…dus 4,3 of 5 kruizen…)

Zangers/zangeressen zijn welkom maar zullen tijdens het spelen en arrangeren van instrumentale nummers elkaar wellicht kunnen vinden in een apart clubje.

N.B. Voor de samenspel cursus geldt dat je op een redelijk niveau je instrument beheerst en echt méé kunt spelen. Het is dus geen cursus om een instrument te leren bespelen. Ook verwacht ik dat je gevoel voor en begrip van ritme hebt. Als je niet zo handig bent in op gehoor spelen is het kunnen lezen van noten of van ABC notatie natuurlijk wel handig.

Opmerking m.b.t. stemming van een aantal instrumenten :

  • Trekzak in B-C en C#-D.
  • Ierse bouzouki: stemming meestal G-d-a-d’ of A-d-a-d’
  • Mandoline en banjo spelen meestal in vioolstemming.
  • Gitaar : standaard, dropped D of DADGAD stemming.

Om een beeld te krijgen van een sessie:

Templehouse/Morning Star/Monaghan Twig (reel)
Britches Full of Stitches – Session
Inisheer – Irish Traditional Music

Het kan ook met grotere groepen:

The biggest ever street performance of Steve Earle’s “Galway Girl”

Of heel klein, rustig en toch heel Iers:

May Morning Dew – Dolores Keane

En nog wat voorbeelden van de band waar Gerard zelf in speelt: