op(maat) naar het Noorden

helga en rudy ephraim

Een muzikale zwerftocht door Scandinavië 

SONY DSC

We zwerven we door Scandinavië op zoek naar de kenmerkende volksmuziek van Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Uitgangspunt is de authentieke muziek uit die landen.

Lyrische, spannende, melancholieke, vrolijke en dansante melodieën komen aan bod, waaronder de typische Zweedse polska (met een ‘s’) met zijn bijzondere ritme. In heel Scandinavië is de volksmuziek springlevend: op de vele muziekfestivals vind je jong en oud, spelend of dansend op en rond de volle dansvloeren. Ieder jaar worden weer nieuwe nummers gecomponeerd en aan elkaar geleerd. Prachtige oude en nieuwe melodieën zijn te horen bij bijzondere gelegenheden als huwelijken, begrafenissen, doopdiensten en allerlei particuliere feesten die gevuld worden met ‘eigen’ muziek. Scandinavisch op zijn best :  een speelman die een zelf gecomponeerde ‘brudpolska’ speciaal voor jou speelt op je huwelijksdag!

De viool is hèt muziekinstrument van Scandinavië, dus we verwelkomen graag violisten. Maar ook op andere melodie-instrumenten kunnen de karakteristieke  melodieën mooi klinken. De meest voorkomende toonsoorten zijn: majeur G D A C , mineur g d a en b, soms binnen een melodie wisselend van majeur naar mineur en terug.

De trekzak heeft een eigen muzikale plek in de Scandinavische volksmuziek, maar is in deze groep niet goed te combineren i.v.m. modulaties (wisselen van toonsoort binnen een melodie). Ook koperinstrumenten zijn minder geschikt en slag-instrumenten echt ongeschikt. Als je twijfelt, kun je met de docenten overleggen (zie onderaan).

In Scandinavië worden melodieën luisterend en spelend van elkaar geleerd: op ‘t gehoor dus… gewoon vaak horen, dan komt het vanzelf. Gaat ook best, want de meeste melodieën zijn vrij eenvoudig, je zingt ze zó na. Beloning: écht samenspel, want luisterend en spelend kijk je naar elkaar en de dansers, niet naar papier. Trouwens, bij vele polska’s is het onmogelijk de karakteristieke cadans in notenschrift vast te leggen.

Voor wie nog twijfelt aan de snelheid waarmee je deze melodieën ontspannen kan ‘oppikken’: in een eerdere fantastische Muziek Herfstweek begonnen we met een mooie Finse wals. Binnen een uur speelde onze groep zo dansant dat wij op hun muziek de ‘stegwals’ konden dansen!

Als ‘extern geheugen’ voor later krijg je aan het eind van de cursus de bladmuziek mee.

We maken o.a. een keuze uit danssoorten als schottis, wals, hambo, engelska en verschillende kenmerkende ‘polskor’ met uiteenlopende ‘eigenwijze’ ritmes. Zodra jullie er één kunnen spelen, zullen wij erop dansen…

 

Enkele reacties van de deelnemers van Muziek Herfstweek 2015:
….”Ik ben nog aan het nagenieten, lekker de muziekjes spelen en niet eerst mijn goede bril, de muziek en de standaard te hoeven zoeken. Ik heb genoten van de week, bedankt daarvoor.”…….

…….”Meestal greep ik na een workshop thuis toch weer naar de bladmuziek. Maar na jullie begeleiding heb ik dat niet gedaan en dat is vééééél fijner! Dank daarvoor.”…….

 

Informatie:

speelduo.ephraim@xs4all.nl

tel. 0595 552357

 

 

 

Afbeelding: nyckelharp, bron: www.nyckelharpa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *