Music4folkdance

music4folkdance@deglind.kom! – door Greet Wuyts

Deze muziekgroep is gericht op samenspel voor alle instrumenten, ook voor chromatisch accordeon, tuba, sax, drums, dwarsfluit, piano, marimba, gitaar, bas, enzovoorts..
Het repertoire is traditionele dansmuziek uit West-Europa, zowel uit de oude doos als nieuw geschreven en eigentijds gearrangeerd.

Het doel van deze repetities is om de muziek dansant te laten klinken, een zowel meeslepend als opzwepend balprogramma in elkaar te steken en plezier te beleven aan het samen muziek maken.

Het folkbal, of zoals de Nederlanders zeggen, het balfolk, beleeft weer zijn hoogtijdagen, zowel voor de dansers als voor de muzikanten. En alhoewel deze traditie in eerste instantie herleefde met de traditionele dansen en bijhorende melodieën, is er in vliegende vaart een nieuwe stijl tot ontwikkeling gekomen; veel variatie in tempo en toonsoorten voor de muzikanten, ook veel ornamentatie en improvisatie. De dansers werken nieuwe figuren uit en vermengen stijlen uit andere culturen…een boeiende ontwikkeling, want dansers en muzikanten dagen elkaar uit om te vernieuwen, om plezier te maken, om de traditie verder te zetten.

Om de sfeer te proeven: een link naar de trailer van Le Grand Bal de l’Europe:

Tijdens de repetities maken we gebruik van bladmuziek, van akkoordenschema’s en van onze oren om de melodieën te leren spelen. Aan de hand van voorbeelden bedenken we tijdens de cursus ook zelf begeleiding, tweede stem en arrangement. Mogelijk werken we enkele passages uit in kleinere groepjes.

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. Er wordt niet van je verwacht om te kunnen improviseren of hele lastige toonsoorten te spelen, we oefenen wel om wat vrij te spelen op een akkoordenschema, en snelle passages kunnen vergemakkelijkt worden door ze uit te dunnen.

Mijn emailadres: greet_wuyts@skynet.be

Ik stuur in principe geen materiaal door vooraf. Ik neem wel contact op indien er getransponeerde partituren nodig zijn of tablatuur nodig is voor trekzakspelers.