Bamboleo; Gipsy Kings and more

Anneke Frankenberg

Bamboleo, bambolea, porque mi vida yo la prefiero vivir así – Swaying, swaying, because I prefer to live my life this way

Neem een Venezolaans volksliedje, plak er een pakkend Braziliaans refreintje achter en je hebt een wereldhit: Bamboleo van de Gipsy Kings, iedereen kan het meezingen!

Met de ontdekking van de ‘Nieuwe Wereld’ reisde de Spaanse muziek naar o.a. Zuid-Amerika, en onderging daar een metamorfose. In de 19de eeuw kwam de muziek weer terug in Spanje, en werd daar door de zigeuners opgepikt. In de rumba flamenco of gipsy rumba zoals de Gipsy Kings die spelen hoor je op allerlei manieren deze invloeden terug. En een nummer als Bamboleo is nadat het zo beroemd is geworden weer ontelbare keren gecovered: door Julio Iglesias en Celia Cruz, maar ook door de Finse heavy metal band Ensiferum.

In deze groep spelen we muziek van de Gipsy Kings en van hun vele bronnen, vooral die uit Zuid-Amerika. Vooral Spaanstalig, swingend, melancholiek en ritmisch. Alle instrumenten kunnen meedoen, en ook een paar zangers die in een microfoon willen zingen zijn van harte welkom!

Je krijgt bladmuziek, maar we zullen zeker ook veel uit het hoofd doen: akkoorden, begeleidingen, hier en daar een melodietje. En natuurlijk veel bewegen!

Voor wie:
alle instrumenten – strijkers, blazers, accordeon, piano, (bas)gitaar, percussie, harp etc. En zangers -die solistisch durven te zingen, eventueel in een microfoon.

Laat je hier inspireren (bronnen):
Bamboleo – Gipsy Kings
Simon Diaz (Venezuela)                   
Carmen Mirando (Brazilië)    

andere versies:
Celia Cruz – Cuba
Julio Iglesias
Ensiferum (Finse heavy metal)

en ook dit zou wel eens voorbij kunnen komen:
Caballo Viejo / Mexico
Caballo Viejo / Roberto Torres – Cuba
Caballo Viejo / uit een film
Caballo Viejo / Colombia
Que dolor/Fanfare Ciocarlia – mix rumba flamenco/oost-Europese brassband
Hasta siempre, commandante/Barcelona Gipsy Klezmer Band