Taraf

Hongaars/Roemeens (zigeuner) orkest

Anneke Frankenberg

 

Wereldberoemd zijn ze, de Taraf de Haïdouks: lăutari (zigeunermuzikanten) uit Clejani in Roemenië, die hun orkest (Taraf) hebben vernoemd naar de plaatselijke Robin Hoods. En nog altijd klinkt hun muziek even puur en herkenbaar.

Het woord Lăutari is afgeleid van lăută, het Roemeense woord voor luit. In de loop van de tijd is de betekenis uitgebreid naar spelers en zangers van traditionele muziek in het algemeen ongeacht de bespeelde instrumenten.Zij maken muziek bij sociale gelegenheden op het platteland, vooral huwelijksvieringen, die wel een heel weekend kunnen duren.

Ons orkest in de muziekherfstweek is een hommage aan de onnavolgbare Taraf de Haïdouks, en we gaan ons laten inspireren door de tomeloze energie die van hun manier van spelen uitgaat. We spelen muziek van de zigeuners uit het grote gebied van Hongarije/ Roemenië/ Transsylvanië, waarvan eigenlijk niemand precies weet wat nu bij welk land hoort. Maar het is geweldige muziek en daar gaat het om.

Melancholiek, soms heel virtuoos en snel, soms vooral langzaam (’s avonds heel laat…), heel meeslepend en vaak ook dansbaar. Geschikt voor alle soorten strijkers, snaren, toetsen, blazers, eigenlijk alle instrumenten die chromatisch kunnen spelen.

Alle instrumentalisten en en een paar zangers die solistisch willen zingen zijn welkom.

Samen spelen, plezier en haalbaarheid staat voorop, iedereen die een paar jaar speelt/zingt en redelijk thuis is op zijn of haar instrument/stem is welkom, en krijgt een aandeel passend bij zijn of haar eigen niveau. We gebruiken akkoordschema’s, bladmuziek en teksten,  maar spelen ook op het gehoor. Van te voren ontvangen de deelnemers luistervoorbeelden, en van enkele stukken ook de bladmuziek.