Irish heartbeat session

Gerard Braun

 
Samenspelgroep voor muzikanten die samen Ierse muziek willen spelen.

In de samenspel groep kunnen diverse akoestische instrumenten meedoen die je vaak in Ierse sessies tegenkomt : violen (fiddles), mandolines, fluiten (meestal houten dwarsfluiten), tin whistles en whistles (in diverse stemmingen en materialen), banjo’s, diatonische accordeon/trekzak (box), accordeons met toetsen of knoppen, concertina’s, uilleann pipes, (Ierse) bouzouki’s, gitaren, lichte percussie, een enkele of twee bodhráns en zo nu en dan een harp, een contrabas of een piano/keyboard.

N.B. Voor de samenspel cursus geldt dat je op een redelijk niveau je instrument beheerst en echt méé kunt spelen. Het is dus geen cursus om een instrument te leren bespelen. Ook verwacht ik dat je gevoel voor en begrip van ritme hebt. Als je niet zo handig bent in op gehoor spelen is noten kunnen lezen natuurlijk wel een pré.

Ierse muziek is voor zogenaamde bes-en es-instrumenten zoals klarinet of altsax niet echt handig omdat de toonsoorten in Ierse muziek zijn meestal D, G en A zijn ( voor bes instrumenten wordt dat E, A en B…dus 4,3 of 5 kruizen…)

  • Trekzak spelers : trekzak in B-C en C#-D.
  • Ierse bouzouki spelers : stemming meestal G-d-a-d’ of A-d-a-d’
  • Mandoline en banjo spelen meestal in vioolstemming.
  • Gitaristen : standaard, dropped D of DADGAD stemming.

Zangers/zangeressen zijn zeker welkom maar zullen elkaar wellicht kunnen vinden in een apart clubje wanneer puur instrumentale nummers worden gespeeld/gearrangeerd .

In de Muziek Herfstweek gaan we een aantal Ierse tunes spelen die een duidelijk eigen karakter hebben: sweet tunes (Wild Asparagus) , dark tunes (mineur tunes) , cheerful tunes (The Old Favourite) en muscle tunes (Doherty’s March), crooked tunes (Waterman’s Jig in 7/8).
Bij sweet tunes, die vaak een wat langzamer tempo hebben, gaan we kijken naar alternatieve akkoorden, tweede stemmen en diverse begeleidingspatronen. In de snellere tunes gaan we veel aandacht besteden aan cadans, articulatie en effectieve begeleidingsritmes zodat het écht Iers gaat klinken.

In eerste instantie zullen we zoveel mogelijk unisono spelen. Later kunnen we sommige tunes wat verder arrangeren.

We gaan (zoveel mogelijk) úít het hoofd en van-uit het hart spelen. In het Engels : to play by heart..! Van blad lezen is soms een handig hulpmiddel maar beperkt tijdens het samenspel vaak de muzikale communicatie en het spelen met een persoonlijke intentie. De gespeelde muziek gaat dan ook eerder wat “klassiek” klinken. Met andere woorden : speel niet “zoals het hoort” maar speel zoals je wilt klinken… Ik zal een aantal tips geven om gemakkelijker uit het hoofd te kunnen gaan spelen.

Tijdens het samenspel zal ik ook aandacht besteden aan de verschillende ritmes van jigs, reels, marches, polka’s, hornpipes, slipjigs, en slides.

Ook Ierse songs kunnen in verschillende typen worden onderverdeeld : happy love songs, sad love songs, battle songs, jolly sing along pub songs en emigration songs om er een paar te noemen.

Na aanmelding ontvang je vanaf maart per e-mail de bladmuziek van een aantal tunes vergezeld van youtube links zodat je ruim de tijd hebt om een en ander in het hart en de vingers te krijgen. Gitaristen die spelen in standaard- of dropped D-stemming krijgen naast noten ook de tabulatuur.

Ik sta altijd open voor suggesties van jouw eigen lievelingstunes of songs.

gsmbraun@tiscali.nl