balfolk/zwierig folkbal

Greet Wuyts

Zwierig Folkbal


Deze repetities zijn gericht op samenspel voor alle instrumenten.
Het repertoire is traditionele dansmuziek uit West-Europa, zowel uit de oude doos als nieuw geschreven en eigentijds gearrangeerd.

Het doel richting eindpresentatie is om de muziek dansant te laten klinken, een zowel meeslepend als opzwepend balprogramma in elkaar te steken en plezier te beleven aan het samen muziek maken.
Het folkbal, of zoals de Nederlanders zeggen, het balfolk, beleeft weer zijn hoogtijdagen, zowel voor de dansers als voor de muzikanten. En alhoewel deze traditie in eerste instantie herleefde met de traditionele dansen en bijhorende melodieën, is er in vliegende vaart een nieuwe stijl tot ontwikkeling gekomen; veel variatie in tempo en toonsoorten voor de muzikanten, ook veel ornamentatie en improvisatie. De dansers werken nieuwe figuren uit en vermengen stijlen uit andere culturen…een boeiende ontwikkeling, want dansers en muzikanten dagen elkaar uit om te vernieuwen, om plezier te maken, om de traditie verder te zetten.

We werken met bladmuziek, met akkoordenschema’s en met onze oren. Aan de hand van voorbeelden bedenken we tijdens de cursus ook zelf begeleiding, tweede stem en arrangement. Mogelijk werken we enkele passages uit in kleinere groepjes.

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. Er wordt niet van je verwacht om te kunnen improviseren of hele lastige toonsoorten te spelen, we oefenen wel om wat vrij te spelen op een akkoordenschema, en snelle passages kunnen vergemakkelijkt worden door ze uit te dunnen. Iedereen die kan spelen is welkom dus.