lagrimas negras

docente Anneke Frankenberg

‘Je wilt me verlaten, maar ik wil niet lijden – ik volg je overal, mijn engel, ook al wordt het mijn dood!’

Wie kent niet de prachtige Cubaanse evergreen ‘Lagrimas Negras’? Zo levendig en droevig tegelijk, met zo’n hartstochtelijke en mooie tekst, dat kan alleen in Zuid-Amerika.

In de latin workshop LAGRIMAS NEGRAS spelen we deze en nog veel meer prachtige muziek van de andere kant van de oceaan: Colombiaanse cumbia, Mexicaanse son, Argentijnse zamba en chacarera, Peru Negro, een Venezolaanse wals en nog veel meer. Muziek die alles bezingt wat er te beleven valt: geboorte, de dood, de natuur, het ouder worden maar natuurlijk vooral: de liefde (en vaker nog het verdriet daarover…). Altijd ongelooflijk ritmisch en swingend, soms melancholiek en nostalgisch en vooral heel erg leuk! Meestal met veel zang, gitaren en dans, maar ook heel goed te spelen door een andersoortig ensemble met zang, strijkers, blazers, accordeons en percussie.

Aan de orde komen aspecten die typisch zijn voor Latijns-Amerikaanse muziek, zoals 6/8 maat (seis ochos), het spelen van syncopen en (spaanstalige) zang, maar ook meer algemene muzikale zaken als samenspel, begeleiden en improvisaties.

En wie weet, maken we nog wel een uitstapje naar de tango en Braziliaanse chorro…

Alle instrumentalisten en een paar ervaren zangers zijn welkom (instrumenten met een beperkte stemming: graag even contact opnemen). En waarschijnlijk zullen we af en toe allemaal de percussie van dit rijke continent onderzoeken.

We gebruiken akkoordschema’s, bladmuziek en teksten maar spelen ook op het gehoor.  Samenspelen, plezier en haalbaarheid staat voorop, iedereen die redelijk thuis is op zijn of haar instrument/stem is welkom, en krijgt een aandeel passend bij zijn of haar eigen niveau.

Wanneer dat past combineren we een paar nummers met de zangworkshop (Multicultikoor) van Gerard Schoren. Onze zangers krijgen dan een solistische rol, of kunnen meezingen met het koor van Gerard.

Mochten er nummers op je Zuid-Amerikaanse verlanglijstje staan: laat het even weten! En zo niet, is dat natuurlijk ook prima en is er genoeg prachtige muziek om te spelen.